Onwetendheid over psychosegevoeligheid

ddZoals elke avond, was ik afgelopen woensdagavond het nieuws aan het kijken. Toen kwam de zaak van de steekpartij op de Keizersgracht in het nieuws. Stefano P. de verdachte van de steekpartij zou tijdens de misdaad naar eigen zeggen een psychose hebben gehad, en onder invloed van stemmen architect Marcel van der Schalk hebben neergestoken. Knarsetandend zat ik te kijken. Of Stefano P. nou een psychose heeft gehad of niet, mensen met psychosegevoeligheid komen zo wel weer slecht in het nieuws en dit leidt weer tot stigma.

Het is een vooroordeel dat mensen met een psychose altijd gevaarlijk zouden zijn. Het is juist het omgekeerde. Mensen met een psychose zijn drie zo vaak slachtoffer van geweld dan anderen. Minder dan vijf procent van de geweldsdelicten wordt gepleegd door iemand met een psychose.

Mensen denken nog vaak dat bij schizofrenie sprake is van een gespleten persoonlijkheid. Dit is niet het geval. Dit komt komt het woord schizofrenie in het Grieks “gespleten geest” betekent. Meerdere persoonlijkheden is echter wel het geval bij een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis (Dis).

Het leven is niet voorbij als je de diagnose schizofrenie (psychosegevoeligheid) krijgt. Met behulp van medicatie en een goede dagstructuur gaat het heel erg goed. Daarnaast heb ik een heel goed crisissignaleringsplan, dus als het niet goed gaat met me, kan ik dat op tijd signaleren en meteen ingrijpen. Ik kan zeggen dat ik al een heel eind ben met mijn herstel.

Mensen met psychosegevoeligheid hebben zoveel kwaliteiten en talenten. Ze zijn vaak heel creatief, en de laatste tijd worden er steeds meer mensen ervaringsdeskundige. Iets wat ik heel erg toejuich. Want hoe goed een reguliere hulpverlener ook is, hij/zij weet nooit hoe hoe het is om een psychose gehad te hebben.

Na de vakantie ga ik de cursus “Werken Met Eigen Ervaring” volgen. Dit als opstapje om daarna de opleiding “Howie The Harp” te gaan volgen. Dit is een opleiding tot ervaringsdeskundige.

Als afsluiting nog een filmpje over de onwetendheid van mensen over psychose en schizofrenie.

 

[vimeo 41420647 w=640 h=360]

One thought on “Onwetendheid over psychosegevoeligheid

  1. Ik wens je succes met ervaringsdeskundige opleiding, goed dat je zoiets doet en kan betekenen voor anderen. Zelf heb ik ook meerdere malen een psychose gehad, maar mijn levensloop is anders. Ook diagnose asperger gehad maar ja wat doen we eraan? bedankt voor je bericht allart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *