Zeventig plus

Geschreven op 19 november 2013

 

Openbaar vervoer… Ik vermijd het liever. Nu kan ik, sinds ik een indicatie heb voor de Regiotaxi, de keren dat ik met het openbaar vervoer moet op één hand tellen. Maar voordat ik die indicatie kreeg, was ik toch wel afhankelijk (of liever gezegd: overgeleverd aan de grillen) van het openbaar vervoer. Ik moest dan met de bus, aangezien er hier in de buurt geen treinstations zijn, en hoewel er daadwerkelijk vertrektijden op het busstaatje naast de bushalte staan, heb ik de bussen nooit kunnen betrappen op enige regelmaat in hun dienstregeling.

Ik zit in de bus standaard met dopjes in mijn oren, verbonden met mijn iPhone. Toch hoor ik daar dan nog jengelende kinderen overheen. Heel irritant, jengelende kinderen… Met name als de ouders daar dan niets van zeggen. Maar er is iets wat nog veel erger is dan huilende kinderen, namelijk oudere mensen. Die denken namelijk vaak dat de hele wereld van hen is.  Nou wil ik niets over één kam scheren of gaan veralgemeniseren, maar soms vallen er gewoon dingen op.  Als het druk is in de bus, verwachten ze dat je gelijk op staat voor hen. Nou ben ik de beroerdste niet, en sta ik vaak gewoon op als ik zie dat iemand slecht ter been is. Maar er is geen wet waarin staat dat ik moet opstaan en ik heb een hekel aan die priemende blik waarin zowat af te lezen staat: “Sta nu op, en snel een beetje!”  Dat ze vervolgens het hele gangpad blokkeren met hun rollator, zal hen een worst zijn natuurlijk.

Tegenwoordig reis ik dus veel met de Regiotaxi. En wat is nou de grootste doelgroep van de Regiotaxi? Juist! Oudere mensen… Nou ben ik echt tevreden met de taxi. Ze halen me thuis op en zetten mij op plek van bestemming af. Daar waarvoor het bedoeld is, dus mij hoor je over het algemeen niet klagen. Behalve die ene keer dan dat ik ruim anderhalf uur  gedaan heb over een afstand van 15 kilometer. Maar dat was dan met een taxichauffeur die zelf al een aantal jaar over de pensioengerechtigde leeftijd heen zat en het allemaal niet meer zo goed wist. Ik had zelfs een klein beetje medelijden met hem. Regiotaxi moet je delen met andere mensen en dat vind ik helemaal niet erg. Er zijn bepaalde tijden die je gewoon moet mijden, zoals ’s avonds net na het eten, dan gaan namelijk veel oudere mensen naar hun wekelijkse bingo- en kaartavondjes. Maar goed, het komt toch voor dat ik het wel eens tref. Op zich niet erg, maar er zijn wat irritatiepuntjes. Bijvoorbeeld dat ze, als de taxichauffeur heeft aangebeld, toch nog eerst even naar het toilet moeten, ineens hun sleutels kwijt zijn en de jas nog aan moeten doen op een tempo waar een slak nog jaloers op zou zijn. Terwijl ze vijf tot tien minuten voordat de taxi daadwerkelijk voor de deur staat, gebeld worden dat de taxi eraan komt. Oudere mensen zitten ook graag voorin, zo is het ook regelmatig voorgekomen dat er twee ouderen met elkaar ruzie aan het maken over wie het slechts ter been was en wie dus voorin mocht zitten. Kleine kinderen zijn er niets bij, echt waar!

In de winkel kom ik ze ook regelmatig tegen. Blokkeren de schappen met de rollator juist bij het schap waar ik moet zijn. Staan al hun kleingeld te tellen bij de kassa, en achter hen wordt de rij steeds groter. En dan beginnen ze ook nog eens een praatje met de caissière over de vriend van het nichtje van de buurman. Ik dacht de oplossing gevonden te hebben, namelijk de scankassa. Tegenwoordig kun je de producten zelf scannen en op het apparaatje aflezen wat je moet afrekenen. Dat apparaatje geef je dan aan de caissière, en dan kun je gelijk afrekenen. Ideaal! En je hoeft niet meer zolang te wachten. Tenminste, dat dacht ik… Er stond namelijk laatst een al wat ouder persoon voor mij die ineens 20.000 euro moest afrekenen. Helemaal in de rats natuurlijk. Bleek dat ze meerdere keren een pak koffie had gescand en daarbij ook nog verscheidende malen op het “plusje” gedrukt had. Ze had maar één pak koffie in haar mandje. Stiekem moest ik daar dan wel weer om lachen.

Ik wil nog even zeggen dat natuurlijk niet alle oudere mensen zijn zoals in mijn blog. Alleen kom uiteraard ik ze wel vaak tegen.  Toeval?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *